wtorek, 14 grudnia 2010

Itt jártam (Sass HENNO, Silenos Kiadó, Bp., 2010.)

Inkább: így jártam. Nem egy Harry Potter, de megjárja.
Az a lényeg, hogy a bűnözés pont olyan szakma, mint a többi, csak nem úgy tanítják, mint a többit - itt a tudást és a tapasztalatot nem min. három év kiképzésben kapod, nincs "labor", sem mesterségesen előállított szituációk, amik nagyon életszerűek. (Lásd. 30 gyerek meg te: nem ugyanaz, mint 15 egyetemista meg te.) Tehát kénytelen a pályakezdő az élettől, éles szituációkból tanulni, vérrel, ütésnyomokkal, sok-sok elszívott cigivel, alkohollal, drogokkal - leginkább ösztönből. A könyv néha kézikönyv-szerűen adja elő magát, szerencsére nem a tuti módszerekre hajt. Ami a legzavaróbb: a majd. Mindent majd tudunk meg. Anélkül is lebilincselő olvasmány (szó szerint), hogy ott kéne lebegtetni az olvasó szeme előtt töménytelen mennyiségű el nem mondott receptet, történetet. Az oldalszámok a pontos időt mutatják, amíg a fogdában a srác ír, 03:18-tól 18:18-ig. Zseniális.

5 komentarzy:

Huán Espartano pisze...

Szia Kislány!

Bizonyosan jó könyv lehet, egyszer majd kölcsön is adhatod, de az felettébb fúrja az oldalam, hogy mi visz rá egy felső-középosztálybeli lánykát, hogy ilyeneket olvasson? Elkezdett érdekelni a bűn természetrajza, vagy rájöttél, hogy a bölcsészlét nem kifizetődő, és valami hasznosabb után nézel?:) Ez persze teljesen érthető lenne, anyám is sokat gondolkodott, hogy árul már egy kis füvet.:)

lakara pisze...

Na várj. Már nem volt időm idevonni a Breaking bad c. amerikai sorozatot, melynek 1-3. részét volt szerencsém megtekinteni. Ebben a történetben egy tüdőrákos kémiatanár drog előállításra adja a fejét. Tanulságos mese, de nincs gyomrom tovább nézni. (Pedig nagyon hasznos, kb. átismétli a kémia órán tanultakat, pl. miért kell fürdőkád helyett műanyagban szétmaratni egy hullát.)
Anyád jó arc, szerintem menne neki az üzlet :)

Huán Espartano pisze...

Szerintem is menne neki.:) Még lecsukni se mernék, mert úgyis jósolt már mindenkinek, mindenkiről tud valami szaftosat.:) Aztán majd a dealerek is ideszoknának, hogy vessen nekik egy kis kártyát. Mondjuk, kurva ügyfélkör már volt, szép is volt, amikor 14 évesen, fényes nappal, a függőfolyosón áthaladva bekísértem őket a lakásba.:)

Huán Espartano pisze...

Csoda, hogy strici lett belőlem w Nowej Hucie? ;)

lakara pisze...

:D
Nem kerülheted el a sorsod, látod...