czwartek, 5 lutego 2009

Salsa ***** ****

How can we know the dancer from the dance? - ez volt számomra a legizgalmasabb kérdés az egész irodalomelméletben (Yeats sora). A rész-egész viszony és az egységesség problémakörei mellett, van egy sokkal gyakorlatibb kérdés: ki a táncos? A táncos igen összetett jelenség, sokmindenről fel lehet ismerni. Például a táncos az Ó utcai táncosboltban vásárol, és az üzlet szatyrával megy mindenhova. Vagy nem rotál a válla járás közben, önkéntelenül keveri össze a türkös próbatermet a körúttal. Esetleg második pozícióban áll a villamoson, mert úgy nem esik el. Ha nőnemű, akkor mellkasa lapos, de combban erős, ha hímnemű, betúrt polóval járkál. Node most csak gonoszkodom. Vannak olyan táncosok is, akik nem a tömegközlekedésen fitogtatják a spárgájukat (kell-e egyáltalán egy táncosnak a spárga?), azok bemennek egy táncórára, és úgy viselkednek, mint egy táncos, aki újat tanul, nem kezdi elölről a tánc mint szituáció megtanulását. (Tehát pl. nem vesz fel miniszoknyát csak azért, mert azt a táncot színpadon miniben táncolják, vagy nem áll görbén, nem csámpás, itd.)
Én ilyen táncos szeretnék lenni. Ennek felméréséhez a tegnap kiváló volt. Édesöcsém és barátnője hosszas agitálásának (százalékot kapnak utánunk), valamit Gusztáv kíváncsiságának köszönhetően kerültünk egy salsa órára, majd onnan egy buliba. Nem ment rosszul. Egészen addig a pontig, amíg nem akartak vezetni. Engem ugyanis nem lehet vezetni - ez a többség véleménye, ellenkezője most látszik bebizonyosodni. Maradjunk annyiban, az első óra után, hogy tettek rá kísérletet az urak, több-kevesebb sikerrel. Nem szokta a paraszt a szántást. A salsa egy olyan jószág, amelyben a nőnek szava nincs. (Borzasztó.) Annyira nincs, hogy ha nem követem a párom tisztességesen, akkor törhetek-ficamodhatok is. Őszintén irigylem ebben a pillanatban Virágot, akivel a Höjsziben táncoltunk együtt, és akit remekül lehetett vezetni. Ő arra volt jó, hogy remekül lehessen vezetni. Szépen táncolt, de ilyen szempontból erőtlenül. Jó lenne tudni, hogy csinálta.
A salsa jó. Guszti önbizalmának kifejezetten jót tesz. Ezen ponton sikerülhet annak a tudatosítása, hogy én vagyok a nő és ő a férfi. Ez pedig nagyon fontos. Fenébe a feminizmussal - erre a néhány órára mindenképpen. Salsa ***** ****.

Brak komentarzy: