poniedziałek, 14 stycznia 2008

Hétfő, ami sokunknak kedves napja

Már az estéje is kacifántos volt, reggel sem számított hát semmi jóra. Testszaga harmad, borostája negyednapos is lehetett, kedve azonban igencsak másnapos volt az átmulatott hétvége után. Káosz - az első és az utolsó szó volt, ami eszébe jutott egész reggel. Olyan 11 körül (soha nem tudjuk meg, miért és hogyan) ezt az agytekervényeiben keringő szót felváltotta egy másik: tejeskávé. Ne kérdezzünk, honnan volt hűtője, teje, rezsója, kislábosa, tüze, kávéfőzője, őrölt kávéja, bögréi és kiskanala, csak higgyük el, hogy volt, és hogy ezekkel az eszközökkel elindult a tejeskávé készítésének (tej)útján.
Hideg volt. (Mindig az volt, kb. -270 fok, bár az utóbbi napokban jelentősen enyhült az idő.) Fázott a lába. De hol lehet a papucsa? Mindegy is, majd megkeresi, amíg melegszik a tej.
Felrakta a kávéfőzőt, a már említett kislábosban a tejet, aztán eszébe jutott, hogy milyen jó lenne egy kis tejhab a tetejére, amit meg lehetne szórni kakaóval (ez egy kicsit öncélú gondolat volt, ugyanis imádott szórni). Hova is tette a habosítót? Aha, megvan. Egy száraz zsömle mellől kacsingatott. Meg fel akart venni egy papucsot is, vagy mi.
Kissé kótyagosan, de nagyon lelkesen habozta egy bögrében a tejet (de ettől még nem lett papucsa).
Közben megfőtt a kávé. A rezsóhoz lépett, hogy leállítsa, kezében a tejhabos bögrével. Hirtelen egy hatalmasat tüsszentett, agyán még egyszer utoljára átsuhant a 'papucs' szó, majd sebtiben távozott orrán és száján át, egyenesen a habos bögrébe. A hab szanaszét fröccsent, mindenhol apró fehér habpöttyök dudorodtak.
Tétován nézett körül. Arra eszmélt, hogy kifutott a tej.

Krakkóban hétfőn sűrű, tejfehér köd volt. Az utca túloldalára alig lehetett átlátni. A megkérdezett emberek szerint hideg volt aznap, és fel kell venni egy papucsot.

Brak komentarzy: